Het voedselbos
Een voedselbos is een door de mens ontworpen systeem, gericht op duurzame voedselproductie. Het is opgebouwd uit eetbare planten, bomen en struiken. Een voedselbos of voedseltuin is geïnspireerd op de gelaagde opbouw van een natuurlijk bos
We Hebben één doel
de hoogste kwaliteit
biologische producten en diensten
Er is een relatie tussen het natuurlijk systeem (bodem, water, nutriënten, enz) en onze voedselvoorziening. Onder invloed van drivers zoals klimaatverandering, verandering van de samenstelling van de wereldbevolking, benutting van landbouwproducten voor de energievoorziening en economische groei verandert deze relatie voortdurend. Maar ook technische ontwikkelingen en innovaties in bijvoorbeeld teeltprincipes leiden tot een verandering in de wisselwerking tussen bodem, ondergrond, (grond)water en landbouw.
De biologische landbouw houdt rekening met haar belasting van de natuur en kiest voor milieu- en diervriendelijkere productiemethoden, maar is niet gericht op het produceren van ‘gezondere’ producten.
Onze ontdekking
Drie jaar geleden plantten Gudrun en Beukel een verloren stukje grond van 300 m² naast hun timmeratelier aan met fruit. Het ganse proces van ontwerp naar aanplant en het uiteindelijk tot stand komen van een minifruitbos vonden ze zodanig fascinerend dat ze hier hun job van wilden maken. Een jaar en een half geleden begonnen ze de zoektocht naar een groter stuk grond om er een voedselbos op aan te planten én er tegelijk te wonen. “Geen gemakkelijke opdracht,” zegt Beukel, “want landbouwgrond is schaars en duur.
De akker lieten ze nog voor de winter inzaaien met Japanse haver, een groenbemester. “Zo bleef het land niet braak liggen en hadden we tijd om een ontwerper voor ons voedselbos te zoeken” vertelt Gudrun. “Dat klopt, we kozen voor Louis De Jaeger van Commensalist om ons plan uit te tekenen. De verschillende zones van de pluktuin liggen al vast. Nu is het kwestie te bepalen welke boom of struik op welke plaats komt. Dat wordt een hele klus.” Vertelt Beukel.
Onze missie
“We geloven dat een gemeenschap op lokale schaal voor zijn eigen voedselvoorziening moet kunnen instaan.” Zegt Beukel. Het koppel is er van overtuigd dat ze door een slim en doordacht ontwerp bij kunnen dragen aan een voedselstrategie waar respect voor mens, dier en bodem centraal staat.
Het koppel wil graag jaarabonnementen verkopen. Mensen met een abonnement kunnen dan een gans fruitseizoen komen plukken. “Het is de bedoeling om een goed gevarieerd aanbod te hebben met een sterk gespreid oogstseizoen.” Zegt Gudrun. CSA staat voor community supported agriculture, de landbouwer wordt gedragen door verschillende mensen uit de nabije omtrek.
Grown With Love on Our Farms
beukel hoet
Founding Farmer
Het pluktuin Team
schrijf je nu in
Want beter te vroeg dan te laat!